Pages

Followers

Tuesday, November 9, 2010

Pasal aku dan chronicgerilla..baca kalau boring..

Pasal aku :
Aku sibuk nak cerita pasal aku..dan chronicgerilla..

1.Nama aku dapat masa buat chronigerilla ni ialah berdasarkan, nama batch aku kat skool aku UTM..
..CHRONICLES..
so aku decide untuk amik nama tu sebab aku ni gerilla skit..jadi cantum dapat la nama tu..
aku start melukis 2 tahun lepas..ni semua sebab aku kena tegur masa buat projek urban (projek budak-budak architecture tahun 4) masa tu aku lukis kuda..diorang kata aku lukis anjing...hehe..sejak dari tu aku start melukis secara profesional (lukis lebih dari dua jam)hehe..


  (gambar keja 4th year aku kat sini*)


Sampai tesis aku..aku decide tak mau buat komputer...aku decide buat manual..konon old skool
disebabkan itu aku dapat gred macam haram..hahaha...jadi jangan la buat menda aneh bila dah final year..buruk padah nya...

(Gambar keja tesis aku pasal harimau*)

lepas tu aku start lukis kad raya untuk kekasih aku..bukan kad raya pun..konon atas tshirt la..



lepas tu aku start lukis gambar konon nak buat tshirt..sampai sekarang hanya satu jek tshirt aku yang print..
tah apa2.. yang first aku punya header yang pertama yang mmg old skool..
pastu ada la idea-idea yang lain...



sampai skarang ada satu jek yang aku dah print KUSUT...sebab apa aku pilih design tu..
sebabnya tu lukisan yang pertama aku...
BISNESS
Pastu aku ada juga buat kad translusi...yang memang Hot nak mampus..
tapi aku tak leh nak maintain..sebab harga tak setanding dengan workload..penat dan tak menang tangan..
nak potong plastik tu sangat2 susah...aku buat manual...

(gambar kad translusi*)

masa time aku buat tesis ada satu pertandingan rekatee..TV3...
nak dipendekkan cerita..aku menang tempat ke 3..hadiah time tu 3 ribu..
belanja parents..beli kamera..abis..haha

(gambar tshirt*)

lepas tu banyak la menda yang aku design..termasuk la design utk student MIAT
satu jadi jual..satu lagi kansel sebab design aku crowded sangat...hehe..(tapi aku rasa cantik je..kat mata aku kot)jadi lepas tu aku pun belajar bahawa..kalo kita amik upah untuk design.. pastikan kita amik downpayment..takde la bila dia kansel..kita melopong..

(Gambar Tshirt Miat*)

ABIS STUDY
bila dah abis study aku dapat keja jadi Tutor sambilan kat UM..
budak2 yang aku ajar mostly berbakat..tapi sedeh diorang tak semua bleh masuk
blajar arkitek ..aku belajar dan ngajar subjek arkitek..... yang bina2 bangunan tu.
sampai skarang tahun kedua aku still ngajar kat UM pada hujung minggu..
tapi aku sekarang cuti sem..jadi takda la ngajar lagi..

KEJA
dulu sambil2 tu sebelum tido aku memang aktif melukis..
tapi sekarang dah slow skit sebab dah keja kontraktor bebas arkitek..kat Melaka..
balik keja dah penat..mcm org tua..perut dah buncit..haha
tapi aku gembira dengan keja aku sekarang

NASIHAT
kalau ada student UM aku yang baca blog ni or sapa2 yang suka nak kena nasihat..
aku nak bagitau..kalo kita berbakat atau tak, bukan masalah,
yang penting minat..minat minat dan sentiasa upgrade ilmu...
aku dulu masa first belajar melukis kat tahun satu..lukisan aku semua macam haram..
sampai aku grad pun lukisan aku macam haram..
tapi bila aku buat satu2 benda.aku berpegang dengan prinsip berani mati..
lantaklah orang cakap apa..yang penting aku dapat experimen..sampai mati..
semua menda aku nak buat masa aku blajar
,menyanyi,melukis,main gitar,buat muvie..lantak aku laa...yang penting aku happy..
Tapi aku nak ingatkan kat sini,bila cikgu2 korang marah atau tegur..
jangan amik hati..diorang just buat keja diorang-jangan pula bila kena marah
cakap mcm ni  " apa la en.taufiq ni apa yang saya buat semuanya salah..bla bla bla..."
korang ingat korang bleh pandai tanpa kena marah...?heh maaf la
bila kena marah..amik setiap kritikan tu positif...fikir diri sendiri yang salah..bukan cikgu kita..

ehh korang baca ke blog ni?hehe
sapa nak blajar transfer lukisan manual masuk komputer bgtau aku...
aku kat melaka kat ayer keroh..ada celah-celah ayam penyet...

ps:// aku nak upload gambar tapi fail..demm

Saturday, November 6, 2010

Edisi : Hitam Putih : Lumba Juta : Raksaksa Buku : Pc Saya : Superstar


Hitam Putih  
Lumba Juta 

Raksaksa Buku 

 Pc Saya
Superstar

*Segala bentuk peniruan/penggunaan/penerbitan dalam apa jua bentuk adalah dilarang kecuali dengan Izin ..Hak Cipta Terpelihara Muhamad Taufiq bin Azmi .Tak Baik Mencuri haram.....:)

kad raya untuk kawan2+ reka reka terkini







Segala bentuk peniruan/penggunaan/penerbitan dalam apa jua bentuk adalah dilarang kecuali dengan Izin ..Hak Cipta Terpelihara Muhamad Taufiq bin Azmi .Tak Baik Mencuri haram.....:)

Tuesday, September 21, 2010

Wednesday, May 26, 2010

Mak Bapak Haram

 

Kinki Diki si anak burung yakin ibu bapanya tidak seperti sebahagian besar ibu bapa manusia ketika ini...ibu bapa kinki pasti pulang ......

Cup Cake

 
adip sedang penat memikirkan bagaimana nak buat cupcake

Topi Baru

 
 
"Topi baru " si pawang Rira tengah fikir sama ada nak tukar ke nak tambah...

Friday, May 21, 2010

Tuesday, March 9, 2010

Cinta



Pengakhiran cinta kita, adalah permulaan cinta orang lain..

Wednesday, January 20, 2010

Chronic Gerilla will be on TV3




Mom....Dad...

I will be on TV...
this Friday 22.01.2010, 8.00am. tv3.MHI..
I will be receiving the trophies,
for third place in rekatee t shirt design competition....

Don't miss it..

thanks for all the coolest person who voting for my design...thanks

2009+2010 Chronicgerilla Design Collection

Hi chronic gerilla's.... its been so long since i updated this blog..
I'm not doing the translucent name card anymore..I'm really sorry.

I'm doing freelance design rite now
if u r interested with my work or like me to design
something u can email me at

chronicgerilla@gmail.com
or call/sms me at

+60125332029


Below is my 45 best collection for year 2009 and January 2010.
For all the gerilla's out there..this is a gift from me too u..

luv u..

Taufiq aka chronic gerilla














































LinkWithin

Related Posts with Thumbnails